Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś w sosie jabłkowo-bakłażanowym

Pierś w sosie jabłkowo-bakłażanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3079

Dodano:

Odsłon: 1691

Bakłażan z jabłkami? Naprawdę smaczne!

Składniki

  • 1 duże winne jabłko
  • 1 mały bakłażan
  • pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka bulionu
  • ocet winny jabłkowy
  • 1 cebula
  • olej
  • odrobina mąki ziemniaczanej do zaciągnięcia sosu
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś kroimy w drobne kawałki i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju i odstawimy. Na drugiej patelni smażymy cebulę, pokrojone w ćwiartki jabłka, bakłażana w plastrach i marchew potartą na grubych oczkach. Po chwili smażenia zalewamy bulionem, dodajemy odrobinę octu winnego. Doprawiamy i zaciągamy mąką ziemniaczaną, aby sosik był gęsty,ale klarowny.

  2. Gdy sos jest gotowy, wrzucamy usmażone kawałki piersi. Podajemy z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń