Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś w sosie kurkowym

Pierś w sosie kurkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 3573

Dodano:

Odsłon: 1618

Sezon grzybowy trwa, więc proponuję bardzo apetyczne mięso z dodatkiem kurek, które jest delikatne i smaczne ;)

Składniki

  • Mięso :
  • pierś z kurczaka 3 szt
  • Marynata :
  • oliwa z oliwek 3-4 łyżki
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • kucharek 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki
  • Sos z kurek :
  • kurki 200 g
  • masło 1-2 łyżki
  • cebula 1/2 szt
  • śmietana 30 % 1/3 szklanki
  • wywar z kurczaka 1 szklanka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • kucharek do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 3 pojedyncze piersi kurczaka pozbawić błon, tłuszczu i umyć, po czym wytrzeć do sucha. Z oliwy i przypraw przygotować marynatę (najlepiej od razu w pojemniku, w którym da się "ułożyć" mięso). Piersi dokładnie natrzeć marynatą i na noc schować do lodówki.

  2. Na drugi dzień przełożyć zamarynowane mięso na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron przez ok. 3-4 min. Potem dusić we własnym sosie przez kolejne 10 min. z każdej strony. Na maśle usmażyć pokrojoną cebulę, dodać umyte i pokrojone kurki. Następnie dolać wywaru, a na końcu zawiesinę z mąki i kremówki. Doprawić do smaku. Gotowe mięso pokroić w plastry i polać gotowym sosem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń