Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś w zalewie słodko - kwaśnej

Pierś w zalewie słodko - kwaśnej

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 26

Dodano:

Odsłon: 591

Pierś w zalewie octowej tzw. "Fałszywa rybka"

Składniki

  • 1 cała duża pierś z kurczaka, 2 całe jajka, 5 łyżek mąki, sól, pieprz, 2 cebule, kilka ziaren ziela angielskiego, 3-4 listki lau
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka dokładnie płuczemy, kroimy na małe kawałki, delikatnie rozbijamy na małe kotleciki.



  2. Następnie przygotowujemy ciasto naleśnikowe:
    do miski wbijamy 2 całe jajka, sól, pieprz , mąkę, trochę mleka. Dokładnie wszystkie składniki rozcieramy na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany.

  3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, może być olej rzepakowy, albo dużo zdrowszy olej kokosowy. Kotleciki obtaczamy w cieście naleśnikowym i króciutko smażymy na złoty kolor z obu stron.
    Usmażone kawałki wykładamy do szklanej miski.

  4. Do czystej patelni wlewamy 3 szklanki wody, 3/4 szklanki octu, wsypujemy 1 łyżkę soli, 5-6 łyżek cukru (ma być słodko -kwaśne), ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe oraz pokrojoną w piórka cebulę. wszystko razem przez chwilę gotujemy, do zeszklenia się cebuli.
    Tak gorącą zalewą zalewamy pierś i odstawiamy do wystygnięcia.
    Na noc wkładamy do lodówki, aby dobrze wychłodzić.
    Najlepiej bowiem smakuje na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń