Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z Kaczki

Pierś z Kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 1415

Dodano:

Odsłon: 63486

Przygotowanie kaczki według mojego przepisu nie jest zbyt pracochłonne,ale za to efekt koncowy jest wspaniały dla naszego podniebienia.

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 jablka
  • 2 łyżki dżemu żurawinowego
  • 50 ml.wina bałego wytrawnego
  • sól,pieprz,świerzy rozmaryn i tymianek(do posypania piersi podczas pieczenia)
  • 2 łyżki oleju
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś z kaczki oczyścić i suszyć papierowym ręcznikiem.
    Skórę ponacinać w szachownice i dobrze natrzeć solą i pieprzem i odstawić na kilka minut.

  2. Na patelni podgrzać olej i smażyć pierś z kaczki ,najpierw skórą do dołu ok.5 min aż się dobrze zarumieni,delikatnie przełożyć na drugą strona i smażyć juz ok 2 min.
    W między czasie przygotować naczynie żaroodporne,usmażona pierś przełożyć do naczynia po bokach poukładać jabłka pokrojone w ósemki,posypać tymiankiem i rozmarynem.

  3. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 80 st C na ok.35 min nastepnie na kolejne 5 min załączyć termobieg z tem.150 st C.
    Po upieczeniu przełożyć pierś z kaczki do foli aluminiowej i odstawić na czas przygotowania sosu.

    Sos żurawinowo-jabłkowy :
    Wykorzystujemy patelnie i olej na której smażyliśmy kaczkę,dodajemy jabłka z pieczenia kaczki,2łyżki żurawiny 50 ml.wina sól i pieprz i dusimy wszystko razem do momentu odparowania.

  4. Gdy mamy już przygotowany sos,mięso kroimy w ukośne plastry(mięso powinno być lekko różowawe w środku) i polewamy sosem i podajemy z ziemniakami.



    SMACZNEGO!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dorcia82 06 marca 2017 Czy w taki sam sposób można przygotować pierś z gęsi? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Irys-1260 27 października 2014 Pyszni I idealnie zrobiona piers kaczuszki.Zabieram do ksiazki :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 października 2014 Apetyczna jest ta ,,pierś" z kaczki :-)i wygląda bardzo smacznie :-), a sos myślę ma bardzo ciekawy smak :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marcyb 27 października 2014 Proszę o odpowiedź czy temperatura pieczenia rzeczywiście ma być 80st.C czy nie wkradł się błąd i ma być 180st.C ?
Przepis bardzo mi się podoba stąd pytanie.
Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 27 października 2014 Przepyszna pierś z kaczki - tak przygotowana musi być mięciutka i bardzo soczysta - mniam :D Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń