Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kaczki:

Pierś z kaczki:

Autor:

Przepisów i artykułów: 286 Ocena: 2212

Dodano:

Odsłon: 707

Kaczka, to ulubione danie mojego męża. Staram się by za każdym razem smakowała inaczej. Dzisiaj z dużą ilością soku jabłkowego i odrobiną pomarańczowego.

Składniki

  • 4 piersi z kaczki
  • sól, pieprz, majeranek, czosnek i przyprawa do drobiu wg uznania
  • 1 szklanka gęstego soku jabłkowego
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki czerwonego wina
  • otarta skórka z pomarańczy
  • 2 listki laurowe
  • kilka łyżek wody
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Mięso dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Oprószyć ulubionymi przyprawami i skropić czerwonym półwytrawnym winem. Owinąć folią i odstawić do lodówki na 24 godziny.
    Skórę naciąć w "kratkę" i ułożyć na zimnej patelni. Smażyć na średnim ogniu aż się zarumieni. Odwrócić mięso i piec jakieś 15 minut.
    Każdy kawałek posmarować miodem z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać wodą, sokiem jabłkowym i pomarańczowym oraz winem i wytopionym tłuszczem .Zetrzeć skórkę z pomarańczy.
    Dodać listki, ziele i kilka ząbków czosnku. Piec do miękkości.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

drNowak 04 marca Ach ta kaczuszka. Pod każdą postacią jest super:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 04 marca Uwielbiam w wersji z jabłkami i pomarańczą :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń