Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kaczki w sosie wiśniowo pomarańczowym

Pierś z kaczki w sosie wiśniowo pomarańczowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 977

Dodano:

Odsłon: 510

Co zrobić z wiśniami mrożonymi. Otóż polecam wykorzystać je nie do ciasta a do sosu wiśniowo pomarańczowego. Smak jego jest powalający. Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców. Do kaczki taki sos jest idealny. A danie jest szybkie do zrobienia :-)

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 i 1/2 pomarańcza
  • 20 dkg wiśni mrożonych
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki wina czerwonego
  • 2 goździki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Nacinam skórę piersi z kaczki w kratkę. Solę, pieprzę, nacieram majerankiem i odkładam na godzinę do lodówki. Pierś wkładam na zimną patelnię od strony skóry i smażę 12 minut z tej strony, i dwie minuty z drugiej strony. Po tym czasie układam pierś na folii aluminiowej i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę jeszcze na 10 minut. Po wyjęciu zawijam pierś w folie i zostawiam na 20 minut aż mięso dojdzie.

    Na patelni na której smażyła się kaczka, przesmażam startą skórkę z pomarańczy. Pomarańczo filetuję, kroję na cząstki i przesmażam też, dodaję miód. Jak zmięknie zdejmuję z patelni, wlewam wino i chwilę redukuję, dodaję wiśnie, ocet winny i przesmażam razem. Do kubka wsypuję mąkę ziemniaczaną, dodaję sok z połowy pomarańcza i rozrabiam. Wlewam do gotującego się sosu i mieszam. Pierś z kaczki kroję na plastry i podaję z sosem i cząstkami pomarańczy przesmażonej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Rena1 20 stycznia Rewelacyjny pomysł na pyszne danie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń