Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kurczaka a'la Italia

Pierś z kurczaka ala Italia

Autor: Kasia1991

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 1

Dodano: 18.12.2012

Odsłon: 1175

Pyszna,soczysta dobrze przyprawiona pierś z kurczaka z pomidorami suszonymi w sosie winnym, polecam :)

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych przypraw i oliwy z oliwek zrobić marynatę. Do marynaty włożyć oczyszczone i umyte piersi z kurczaka na min. 3 godziny. Bezpośrednio przed włożeniem kurczaka do marynaty należy zrobić w nim kieszonki na farsz, nie uszkadzając przy tym boków piersi, aby farsz nie wypływał.

  2. Oliwki pokroić i umieścić w miseczce, dodać pomidory i wymieszać z pesto. Przyprawić do smaku. Po wymieszaniu składników farszu należy odstawić go na 5 min. Po tym czasie zamarynowanego kurczaka nafaszerować i w miejscu nacięcia spiąć wykałaczką.

  3. Mięso podsmażyć na patelni na dużym ogniu aż się zarumieni, po czym przekładamy je do naczynia żaroodpornego, zalać czerwonym winem wytrawnym, tak by w całości przykryło mięso, po czym wstawić całość do piekarnika na 30 min. w temperaturze 200°C. Po tym czasie powstały sos przelewamy do garnuszka, a mięso przypiekamy dalej przez kolejne 5 min. Sos gotujemy przez kilka minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Sos można zagęścić zawiesiną z mąki i wody, po czym doprowadzamy go do wrzenia i ściągamy z ognia.

  4. Pierś kroimy w grube plastry i układamy na środku talerza. Podajemy ją z kluseczkami Gnocci i polewamy mięso sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń