Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kurczaka na dziko

Pierś z kurczaka na dziko

Autor: KORAL

Przepisów i artykułów: 411 Ocena: 5604

Dodano: 14.12.2017

Odsłon: 801

Pierś kurczaka na szpinakowym makaronie z niezwykle aromatycznym sosem żurawinowym.

Składniki

  • Pierś z kurczaka 400 +500g
  • makaron szpinakowy 160 g
  • Suszona żurawina 70-80 g
  • cukier 2 płaskie łużeczki
  • Marynata: wino Chianti 150 ml
  • 1 cebula
  • woda 250 ml
  • ziele angielskie 5 sztuk
  • OWOCE JAŁOWCA 5 sztuk
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • imbir mielony szczypta
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • warzywa suszone 2 pełne łyżki
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. MARYNATA.
    Wodę gotujemy z suszem warzywnym, wsypujemy ziele angielskie, pieprz, rozgniecione jagody jałowca, liść laurowy oraz imbir. Gotujemy około 10 minut.
    Na koniec wlewamy sok z cytryny i wino. Zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
    Dwie oczyszczone piersi kurczaka układamy w kamiennym lub szklanym naczyniu, obkładamy plastrami obranej cebuli i zalewamy marynatą.
    Odstawiamy na trzy dni w chłodne miejsce, co 12 godzin przewracamy na drugą stroną.

  2. Po trzech dniach osączamy piersi.
    Mięso szybko obsmażamy na patelni z obu stron. Przykrywamy .
    Do małego saganka wlewamy 200 ml marynaty, dodajemy żurawinę, cukier i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Patelnię z mięsem wstawiamy na gaz i podlewamy sosem. Przykrywamy z przerwą na parowanie i dusimy około 10 minut, często podlewając mięso sosem.
    Makaron szpinakowy Foglie gotujemy kilkanaście minut w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
    Piersi podajemy na makaronie polane sosem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń