Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kurczaka w marynacie

Pierś z kurczaka w marynacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 421

Dodano:

Odsłon: 4954

Być mięsożercą to naturalna rzecz w świecie ludzi. Więc postanowiłam, że na obiad zrobię pierś z kurczaka w marynacie własnego pomysłu, a dodatkiem będzie ryż i zdrowa surówka z kapusty pekińskiej. Nie zawiodłam nikogo z domowników, ponieważ było smacznie lekko i zdrowo :)

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sok z jednej połówki cytryny
  • przyprawa do kurczaka
  • zioła prowansalskie
  • odrobina chilli
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek bądź oleju
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Pierś umyć i wyciąć niepotrzebne części. Następnie dać do miski.
    Dodać sok z cytryny, wsypać przyprawę oraz zioła i chilli.
    Zalać to wszystko olejem lub oliwą.
    Dobrze wymieszać, aby mięso przeszło przyprawami.
    Nakryć miskę folią aluminiową i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
    Na następny dzień, usmażyć mięso na patelni do złotego koloru po obydwu stronach.
    Podczas smażenia polecam dodać 2 łyżeczki masła, co sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste :)
    Podawać z ryżem lub ziemniakami i surówką :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń