Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kurczka faszerowana szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami

Pierś z kurczka faszerowana szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami

Autor: Wojtek199

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano: 19.08.2012

Odsłon: 12021

Zaletą tego dania jest to, że jest dosyć proste w przygotowaniu i da sobie z nim radę nawet zwykły " Kowalski" który po prostu lubi gotować a nie wykonuje zawodu kucharza.

Składniki

  • pierś z kurczaka, np. 6 filetów
  • szpinak mrożony, jedno opakowanie
  • pomidory suszone w słoiku, jeden słoik
  • ser feta, około 200g
  • ser gorgonzola do sosu, jedno opakowanie
  • białe pół wytrawne wino, jedna mała butelka
  • śmietanka 36%, jedno małe poakowanie
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności myjemy zakupione filety, następnie rozcinamy je robiąc z nich kieszonkę( rozcinamy je wbijając nóż od góry mniej więcej na środku i robimy w nim dziurę przypominającą studnie)

  2. Następnie możemy się zabrać do przygotowania farszu. A więc: szpinak mrożony wrzucamy na rozgrzaną patelnie z masłem doprawiamy solą i pieprzem i czekamy aż się tam rozmrozi oczywiście pamiętamy o jego mieszaniu na patelni, w między czasie przygotowujemy sobie maszynkę do mielenia i mielimy w niej ser feta szpinak i suszone pomidory które wcześniej odcedzamy na sitku z oleju.

  3. Po zmieleniu wszystkich składników mieszamy je dokładnie w misce(najlepiej mieszać ręką oczywiście mając na nie rękawiczkę). Po tej czynności możemy się zabrać za upychanie farszu do filetów. Najlepiej farsz upycha się tubą cukierniczą w przypadku jej braku polecam małą łyżeczkę deserową. Filet po nafaszerowaniu można spiąć wykałaczką żeby podczas obsmażania farsz nie wyleciał.

  4. Następnym krokiem jest zrobienie sosu z sera Gorgonzola. Bierzemy średni garnek wrzucamy do niego ser gorgonzola( najlepiej jest go wrzucić pokrojonego na mniejsze części) podlewamy go białym winem i śmietaną, sos po całkowitym rozpuszczeniu powinien mieć jasny kolor. Przed podaniem sosu z kurczakiem należy go zblędować blenderem. W przypadku gdy sos będzie miał ciemnawy kolor i będzie gęsty dodajemy troszkę wina.

  5. Gdy już wszystko sobie przygotujemy możemy brać się za obsmażanie piersi z kurczaka. Pierś z kurczaka obsmażamy samą bez żadnej panierki, posypujemy ją tylko świeżo startym pierzem i solą. Obsmażamy go tak aby był z każdej strony lekko przyrumieniony, następnie wkładamy go do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni na jakieś 10 minut w zależności jaki mamy piekarnik jak mamy mocny piekarnik może to być nawet 5 minut.

  6. Jakieś 2 minuty przed wyciągnięciem zacznijmy rozgrzewać sos. Po wyjęciu kurczaka kroimy go pod lekkim kątem na trzy części i nie zapominamy o wyjęciu wykałaczek. Podajemy go na talerzu najlepiej ciemnym polewając sosem delikatnie środek talerza, kładziemy na nim naszą pierś którą polewamy jeszcze sosem z góry dekorujemy ją całą gałązką koperku i gotowe! Smacznego

  7. Na dolę podaję tag do strony na facebooku, tam jest zdjęcie gotowej potrawy. Niestety Ci którzy nie mają facebooka nie zobaczą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń