Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piersi gęsi z duszonymi jabłkami"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 327
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 116
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5102
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32716
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 360
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 284
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 327
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 116
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5102
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32716
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 360
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 284
Składniki
ok. 120 minut
Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć ze wszystkich stron solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem. Ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 90 minut.
Jabłka (np. odmiany idared)umyć, wytrzeć do sucha, ułożyć obok gęsiny około 15 minut przed końcem pieczenia. Upieczone mięso oraz jabłka wyjąć z brytfanki, trzymać w cieple, żeby nie wystygły.
Sos z dna naczynia przelać przez sitko wprost do garnka. Dolać bulion warzywny i sok jabłkowy. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu. Wymieszać, gotować, aż sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Upieczoną gęsinę ułożyć na półmisku. Obłożyć pieczonymi jabłkami. Udekorować plasterkami pomarańczy, miechunką i majerankiem. Podawać z sosem.Źródło: Życie na gorąco