Do góry

Przekąski Przepis na:

Piersi kacze wędzone w garnku

Piersi kacze wędzone w garnku

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 475

Dodano:

Odsłon: 8111

Bardzo smaczne, soczyste wędzone piersi kacze w osłonce białkowej. Polecam.

Składniki

  • 1 kompletna pierś razem ze skórą, bez kości (nie przecinana, w całości)
  • osłonka białkowa o średnicy 80 mm i długości 30 cm
  • Przyprawy:
  • sól peklowa 18 g/kg
  • garść majeranku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (gniecionego)
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wymyte, osuszone kompletne piersi łącznie ze skórą nacieramy dobrze solą peklową, pieprzem i majerankiem.

  2. Osłonkę białkową o średnicy 80 mm i długości 30 cm moczymy w ciepłej osolonej wodzie (20-25 st.C. 15-20 minut).

  3. Zwijamy ścisło natartą pierś razem ze skórą i wciskamy do osłonki. Oba końce osłonki zawiązujemy mocno i osznurowujemy jak szynkę.

  4. Wieszamy na kiju do podsuszenia na 12 godzin. Po 12 godzinach parzymy w temp. 90 stopni Celsjusza. 10 minut i obniżamy temperaturę do 80 stopni i parzymy jeszcze 20 minut.

  5. Po sparzeniu wieszamy ponownie na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny, ja kilka razy dziennie chłodzę wentylatorem. Wędzimy 3 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzoną wędlinę wkładamy na kilka godzin do lodówki.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

papugam 17 maja wow super
Tylko po co peklosol przecież to jest konserwant

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 16 maja Rewelacja! piers musi byc przepyszna!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń