Do góry

Dania główne Przepis na:

Piersi kaczki z cykorią

Piersi kaczki z cykorią

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 740 Ocena: 14226

Dodano: 04.10.2017

Odsłon: 4366

Świetne połączenie kaczki z cykorią w soku pomarańczowym.

Składniki

  • 2 piersi kaczki
  • sół
  • pieprz
  • 500 ml soku ze świeżych pomarańczy
  • 50 g startego korzenia imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 6 kolb cykorii
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wycisnąłem sok z pomarańczy. Gotowałem go na małym ogniu, aż zredukował się do 150 ml.

  2. Piersi kaczki oprószyłem solą i pieprzem. Delikatnie ponacinałem skórkę. Smażyłem na suchej patelni, od strony skóry ok. 8 minut, od strony mięsa 1 minutę. Przełożyłem do piekarnika, wcześniej rozgrzanego do 180 stopni C, piekłem 10 minut. Upieczone, obłożone folią aluminiową, przełożyłem na kratkę, aby mięso odpoczęło 10 minut.

  3. Tłuszcz wytopiony z kaczki wymieszałem ze zredukowanym sokiem pomarańczowym, podgrzałem, dodałem starty imbir i sos sojowy. Włożyłem oczyszczone przekrojone cykorie, dusiłem 10 minut. Podałem z kaczką oprószoną solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń