Do góry

Dania główne Przepis na:

Piersi kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i serem

Piersi kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 2161

Dodano:

Odsłon: 13253

Prosty przepis na soczyste piersi z kurczaka. Idealnie smakują z puree z selera lub z ryżem.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • szklanka suszonych pomidorów w oliwie
  • 100 g twardego, żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • czarny pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i wycinamy z nich wszystkie żyłki i błony.

    Zalewamy sokiem z połowy cytryny, dodajemy pieprzu i soli. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.

  2. W tym czasie suszone pomidory kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na patelni, doprawiając czarnym pieprzem.

    Ser kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pomidorów, kiedy te trochę przestygną, tak aby ser się nie stopił.

    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  3. W każdej piersi, cienkim nożem, robimy otwór, tak aby nie przebić mięsa na wylot.

    Faszerujemy mięso pomidorami i serem. Spinamy wykałaczkami.

    Na patelni ze smażenia pomidorów rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy oliwę z pomidorów.

    Piersi obsmażamy z każdej strony około 3 minut.

    Przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem ze smażenia i pieczemy w piekarniku przez 30 minut.

    Piersi powinny być rumiane i soczyste, podajemy z puree z selera lub z gotowanym ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń