Do góry

Dania główne Przepis na:

Piersi kurczaka w cieście kokosowym

Piersi kurczaka w cieście kokosowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 651 Ocena: 9718

Dodano:

Odsłon: 3830

smaczne, soczyste mięso w cieście z delikatnym posmakiem kokosu. Rzadko smażę w głębokim oleju ale byłam ciekawa smaku. Ważna jest tu temp. oleju. Nie może być za zimny, bo ciasto wchłonie dużo oleju i nie może być za gorący, bo ciasto szybko się zwęgli, a mięso w środku pozostanie surowe.

Składniki

  • Filet z piersi kurczaka 1 pojedynczy
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna 1 szkl.
  • woda ok. 200 ml
  • jajko 1
  • proszek do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe 3 pełne łyżki
  • olej do głębokiego smażenia
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, obkroić z błonek i pokroić w kostki ok. 2,5 cm. Przełożyć do miseczki, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki. Wszystkie składniki ciasta zmiksować do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Olej wlać do garnka (min. 5 cm głębokości). Ugrzać. Temp. oleju jest odpowiednia, jeśli wlejemy na niego kroplę ciasta, wypłynie ono do góry i będzie się powoli smażyło. Mięso obtaczać w cieście i kłaść palcami na olej (uwaga! aby się nie oparzyć) lub nadziewać patyk od szaszłyka i wkładać do oleju. Smażyć na niewielkim ogniu (żeby mięso w środku się usmażyło) ok. 5 min. od czasu do czasu obracając mięso. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na papierze papierowym do osuszenia z oleju.

  2. Podawać z ryżem i ulubioną surówką. Smacznego :-)

    P.s. przepis zaczerpnięty z Mirabelkowego bloga

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń