Do góry

Dania główne Przepis na:

Piersi pod pierzynką

Piersi pod pierzynką

Autor: Swiat_Kobiety

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27986

Dodano: 18.08.2009

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Piersi pod pierzynką"

Składniki

  • 2 ciabatty (bułki pszenen)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej
  • 4 suszone pomidory
  • 3 gałązki natki
  • 4 gałązki tymianku
  • cytryna
  • 5 dag startego parmezanu
  • 60 dag piersi kurczaka
  • sól
  • 10 dag groszku
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Groszek doskonale nadaje się do przyrządzenia kuleczek warzywnych (falafeli). Zmiksowane ziarna (najlepiej surowe namoczone) wymieszaj z ziołami, solą, kuminem i odrobiną mąki. Smaż na rozgrzanym oleju.

  2. . Zielone purée możesz też przygotować z mrożonego bobu i świeżej natki.

  3. Z pieczywa odkrój skórki, miąższ pokrój w kosteczkę. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć czosnek i pokrojone bułki. Smaż na złoty kolor.

  4. Suszone pomidory (z oleju) poszatkuj. Op- łucz i osusz tymianek oraz natkę. Zioła drobno posiekaj. Wsyp do miski. Dodaj pomidory, parmezan oraz przestudzone grzanki, wymieszaj.

  5. Piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój na 4 kotlety. Każdy natrzyj solą oraz pieprzem. Obsmaż na złoty kolor na 2 łyżkach oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Na każdym kawałku mięsa rozłóż część przygotowanej masy. Zapiekaj około 20 minut w temp. 180 st.

  6. Groszek osącz z zalewy. Włóż na patelnię, na której smażyłaś mięso. Dodaj łyżkę oleju, przesmaż. Przestudź, a potem zmiksuj z resztą czosnku oraz 1-2 łyżkami oleju. Purée dopraw solą oraz sokiem z cytryny. Podaj do mięsa.

  7. Czas ok. 40 min; porcja – 560 kcal, cena 4,10 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń