Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piersi pod pierzynką"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Składniki
Groszek doskonale nadaje się do przyrządzenia kuleczek warzywnych (falafeli). Zmiksowane ziarna (najlepiej surowe namoczone) wymieszaj z ziołami, solą, kuminem i odrobiną mąki. Smaż na rozgrzanym oleju.
. Zielone purée możesz też przygotować z mrożonego bobu i świeżej natki.
Z pieczywa odkrój skórki, miąższ pokrój w kosteczkę. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć czosnek i pokrojone bułki. Smaż na złoty kolor.
Suszone pomidory (z oleju) poszatkuj. Op- łucz i osusz tymianek oraz natkę. Zioła drobno posiekaj. Wsyp do miski. Dodaj pomidory, parmezan oraz przestudzone grzanki, wymieszaj.
Piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój na 4 kotlety. Każdy natrzyj solą oraz pieprzem. Obsmaż na złoty kolor na 2 łyżkach oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Na każdym kawałku mięsa rozłóż część przygotowanej masy. Zapiekaj około 20 minut w temp. 180 st.
Groszek osącz z zalewy. Włóż na patelnię, na której smażyłaś mięso. Dodaj łyżkę oleju, przesmaż. Przestudź, a potem zmiksuj z resztą czosnku oraz 1-2 łyżkami oleju. Purée dopraw solą oraz sokiem z cytryny. Podaj do mięsa.
Czas ok. 40 min; porcja – 560 kcal, cena 4,10 zł.Źródło: Świat kobiety