Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piersi w kapuście - lżejsza wersja gołąbków"
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 344
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 238
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 73
Polecam.
Odsłon: 6356
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 344
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 238
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 73
Polecam.
Odsłon: 6356
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 360 kcal, cena 3,50 zł
Główkę kapusty oczyść, włóż do osolonego wrzątku i krótko obgotuj. Wyjmij, przestudź. Z główki kapusty oderwij pojedyncze liście. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
Piersi oczyść, zalej bulionem, gotuj 15 minut. Odcedź, bulion pozostaw. Mięso kurczaka zmiel i wymieszaj z przestudzonym ryżem. Marchewki oczyść, pokrój w paseczki. Dodaj do masy razem ze startym żółtym serem. Dopraw solą i pieprzem. Liście kapusty rozłóż na blacie.
Na każdym liściu ułóż część farszu. Zwiń starannie gołąbki. Ułóż je w dużym rondlu lub garnku o grubym dnie (tak, aby końcówki liści znajdowały się pod spodem). Możesz też obwiązać gołąbki nicią lub spiąć.
Pomidory z puszki (bez skórki) zmiksuj razem ze szklanką bulionu, w którym gotowałaś mięso. Dodaj szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Sosem podlej gołąbki. Dodaj łyżkę masła i duś przez 30 minut na wolnym ogniu.Źródło: Świat kobiety