Do góry

Dania główne Przepis na:

Piersi z kurczaka na smażonej cukinii

Piersi z kurczaka na smażonej cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48352

Dodano:

Odsłon: 3658

Delikatne drobiowe mięso, z cytrynowo- rozmarynową nutą.

Składniki

  • dwie podwójne piersi z kurczaka
  • cukinia (małe) 2 szt
  • miód 1 łyżka
  • sos sojowy 3 łyżki
  • suszony rozmaryn 1 łyżeczka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sok z cytryny 4 łyżki
  • ser żółty 5 dkg
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na pół, tak żeby z każdej powstały dwa cieńsze kotlety, natrzeć solą, posypać pieprzem, dość mocno skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym. Odstawić na pół godziny. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, po kilka minut z każdej strony, tak aby miały ładny, złoty kolor. Cukinie pokroić w plasterki, również skropić sokiem z cytryny, dodać rozmaryn, sól, pieprz. Wymieszać, odstawić na 10 minut. Następnie podsmażyć na łyżce oliwy, podlać odrobiną wody, dodać miód. Cukinię dusić około 10 minut, pod przykryciem.
    Gotową cukinię posypać startym serem żółtym, wyłożyć na talerz. Na wierzch ułożyć upieczone kawałki fileta z kurczaka.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń