Do góry

Dania główne Przepis na:

Piersi z kurczaka nadziane mozzarellą i suszonymi pomidorkami

Piersi z kurczaka nadziane mozzarellą i suszonymi pomidorkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1783

Dodano:

Odsłon: 9807

Istna poezja, niebo w gębie. Nic dodać nic ująć. Cieszy i oczy i podniebienie. :)

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dzielimy pierś tak aby były pojedyncze. Opłukujemy pod zimną wodą, wycieramy. Robimy nacięcie przy najgrubszej części kurczaka, tak by powstała "kieszeń". Do środka dajemy trochę soli i pieprzu. Nadziewamy farszem - pomidorki pokroić w paseczki, potem jeszcze na pół. Mozzarellę kroimy w drobną kosteczkę. Farsz solimy i pieprzymy, dodajemy suszonej bazylii lub drobno pokrojone świeże listki. Mieszamy i faszerujemy kurczaka. Nafaszerowane piersi spinamy wykałaczkami.

  2. Na blachę lub na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorkami. Wkładamy pierś, wierzch jeszcze solimy i pieprzymy (pieprz i sól najlepiej świeżo zmielone) i znów polewamy olejem ze słoiczka z pomidorkami.
    Wkładamy na 30 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni.
    Kiedy mięso się upiecze wyciągamy wykałaczki i kroimy na grube plastry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń