Do góry

Dania główne Przepis na:

Piersi z kurczaka w szynce parmeńskiej

Piersi z kurczaka w szynce parmeńskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Piersi z kurczaka w szynce parmeńskiej"

Składniki

  • 4 małe piersi z kurczaka
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej lub surowej wędzonej
  • 15 dag pieczarek
  • 10 dag sera typu bałkańskiego lub oscypka
  • 1 mała cebulka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka dokładnie umyj, osusz, odetnij włókna. Każdą nadkrój wzdłuż w najgrubszej części i rozłóż na boki. Rozbij na cieńsze filety.

  2. Pieczarki umyj, posiekaj i wrzuć na suchą patelnię. Podsmażaj kilka minut, a gdy sok wyparuje, dodaj łyżkę masła. Wymieszaj i posól. Przełóż do miseczki. Cebulkę posiekaj i zeszklij na maśle na tej samej patelni. Wymieszaj z grzybami, oregano i dopraw pieprzem.

  3. Ser pokrusz, rozsyp na kotletach. Rozłóż po porcji grzybów. Zwiń w ścisłe roladki. Szynkę rozłóż po 2 plasterki, tak by zachodziły na siebie. Każdą roladkę połóż na szynce i dokładnie zawiń. Zepnij namoczonymi wykałaczkami. Przełóż na blaszkę do pieczenia i posmaruj resztą masła.

  4. Piecz przez 30 min w 170°C. Wyjmij wykałaczki, mięso pokrój na plastry i podawaj z makaronem typu wstążki.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń