Do góry

Desery Przepis na:

Piętrowy miodowiec

Piętrowy miodowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Piętrowy miodowiec"

Składniki

  • 25 dag margaryny
  • 30 dag cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 40 dag mąki
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 30 dag masła
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich
  • ozdoby z marcepanu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Margarynę rozpuść w kąpieli wodnej z cukrem i miodem. Do powstałej masy dodaj jajka oraz mąkę przesianą z sodą. Wymieszaj na gładkie ciasto.

  2. Blachy do pieczenia wyłóż pergaminem. Narysuj 5 kręgów o średnicy ok. 22 cm. Rozsmaruj na nich ciasto. Piecz blaty ok. 10 min w temp. 180 st. Ostudź na pergaminie.

  3. Miękkie masło utrzyj z mlekiem skondensowanym. Kremem przełóż trzy blaty. Przykryj czwartym blatem, dociśnij. Wierzch i boki posmaruj resztą kremu.

  4. Z ostatniego blatu wytnij foremką gwiazdki. Resztę ciasta pokrusz, połącz z orzechami. Obsyp tort. Udekoruj wyciętymi gwiazdkami oraz ozdobami z marcepanu.

  5. Czas ok. 80 min; porcja – 520 kcal, cena 1,50 zł.

  6. Masa kajmakowa

  7. Skondensowane mleko słodzone możesz wykorzystać do przyrządzenia masy kajmakowej. Nie potrzebujesz żadnych dodatkowych składników. Wystarczy, że włożysz puszkę do garnka z wodą i będziesz ją gotować na średnim ogniu przez trzy godziny. Po otwarciu puszki masa kajmakowa będzie gotowa.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń