Do góry

Dania główne Przepis na:

Pietruszkowe pesto - szybkie, proste i tanie!

Pietruszkowe pesto - szybkie, proste i tanie!

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 64

Dodano:

Odsłon: 724

Co by tu zjeść, co by tu zjeść? Hmm, to pytanie bardzo dużej ilości osób, które wracają z pracy, szkoły, uczelni. Często robi się wtedy kanapki lub makaron. Makaron, o ile jest dobrej jakości i nie jest rozgotowany lub co gorsze odgrzewany (!!!), jest dobrym źródłem węglowodanów i błonnika. I wcale nie jest taki tuczący (chyba, że zjemy go z górą smażonego wieprzowego mięsa i boczku to inna sprawa)! Ok, makaron jest zawsze dobry, często z sosem pomidorowym ale on już nie jest taki szybki (no chyba że gotowiec ale to już inna, zła bajka, której tu nie opowiadamy). Ale co do tego makaronu, jeśli nie sos pomidorowy? A pesto pietruszkowe, polskie, smaczne i tanie! Wiem, są takie ze słoiczka, które można zmieszać i już ale one po pierwsze są już przetworzone, po drugie często zawierają dużą (za dużą!) ilość soli i cukru oraz morze oliwy. Dlatego warto zrobić sobie coś takiego samemu, bo i cenowo wyjdzie to dużo taniej. Wiem, jest już wiele przepisów na pesto ale ja zamiast drogich orzeszków piniowych czy bazylii proponuję łatwo dostępne i dużo tańsze zamienniki ;) Bo taki pęczek pietruszki w sezonie dostaniemy za około 1 zł. O pietruszka, to przecież taniocha!

Składniki

  • - pęczek pietruszki (O pietruszka!)
  • - garść słonecznika + kilka ziaren do posypania
  • - 2-3 ząbki czosnku (polskiego, nie chińskiego!)
  • - szczypta soli
  • - szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • - 3-4 łyżki dobrej jakości oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • - pół papryczki chili
  • - kilka kulek dobrej jakości mozzarelli
  • - kilka łyżek wody (jeśli pesto wyda Ci się za gęste lub blender nie radzi sobie z miksowaniem)
  • - kilka sztuk pomidorków koktajlowych (najlepiej truskawkowych bo są najsłodsze)
  • - (opcjonalnie, dla smaku) kilka gram świeżo startego twardego sera długo dojrzewającego np. bursztyn, który jest produkowany w
  • - makaron według uznania, 100 gram na osobę
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mamy składniki? Woda na makaron wrze? Do dzieła!

    Wrzucamy makaron do wrzącej wody i w tym czasie przygotowujemy pesto.
    Do misy malaksera, lub do blendera kielichowego lub innego jaki posiadacie wrzucamy pokrojony pęczek pietruszki, rozgniecione ząbki czosnku, słonecznik, sól, pieprz, pokrojone chili i olej (opcjonalnie ser typu parmezan). Blendujemy składniki na gęstą, gładką pastę. Jeśli jest za gęsta, lub składniki nie chcą się połączyć dodaj kilka łyżek wody - to pomoże. I nie przejmuj się tak, że pesto jest optycznie "mało", ono świetnie oblepi makaron. Tylko pamiętaj, żeby zostawić sobie małą filiżankę wody z gotowanego makaronu!
    Odcedzamy makaron i przekładamy go do dużej misy, dodajemy od razu pesto, jeśli masz trudności z rozmieszaniem, dodaj trochę wody z gotowanego makaronu, ona ułatwi mieszanie! Połóż na makaronie z pesto pietruszkowym pokrojone kulki mozzarelli, pomidorki koktajlowe i ziarna słonecznika.
    Prawda, że proste? I zdrowe! Bo makaron wcale nie musi być zawsze taki sam. A bardzo często dodaję do makaronu z takim pesto na przykład pokrojone pomidory koktajlowe lub liście rukoli, które dodadzą świeżości i koloru ;)

    O pietruszka! Smacznego makaronu ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń