Do góry

Przetwory Przepis na:

pigwa zamiast cytryny do herbaty

pigwa zamiast cytryny do herbaty

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2100

Dodano:

Odsłon: 25967

Bogactwo witamin w słoiczku :) taki owoc warto docenić, rośnie w naszych ogrodach, nie trzeba go oblewać chemią do transportu. Przepis na 6 słoików ok 200ml.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pigwę porządnie szoruję szczoteczką, płuczę w wodzie z sodą,
    Nie obieram, kroję w półksiężyce szerokości maks. do 1 cm pozbywając się gniazd nasiennych.
    Zasypuję ksylitolem, dokładnie mieszam i zostawiam na 3 dni w szklanej misie przykrytej ściereczką - w chłodnym miejscu.

  2. Gdy pigwa puści sok, pakuję do czystych, suchych słoików. Mocno zakręcam szczególnie pilnując czystości gwintów i nakrętek (przecieram szmatką zamoczoną w alkoholu).

    Wekuję w piekarniku 30 minut 120 stopni, studzę do góry dnem przez całą noc. Przechowuję nawet 2, 3 lata - z ksylitolem nie sfermentuje :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 14 września 2017 Pysznie! <3 Bardzo mi się podoba dodatek ksylitolu :) Mój cukier <3

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 14 września 2017 Świetne <3 Muszę spróbować herbatkę z taką pigwą ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 września 2017 No ba, to jest pyszne :)
Robimy coś podobnego, a taki sok jest dobry na wszystko i nie tylko do herbaty ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń