Do góry

Napoje Przepis na:

Pigwówka nalewka z pigwy wersja dla niecierpliwych

Pigwówka nalewka z pigwy wersja dla niecierpliwych

Autor: cytrynkaaa

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 552

Dodano: 10.11.2011

Odsłon: 50460

Pigwa jakoś przez nas niedoceniana ma więcej wit.C niż cytryna a nalewka -Pyszna i niezastąpiona na jesienno-zimowe wieczory dla amatorów naleweczek ... wersja dla niecierpliwych... Zawsze robię z dużej żółtej pigwy w tym roku od znajomej dostałam takie zdziczałe zielone postawiłam spróbować... Każdy robi po swojemu i najlepiej wypracować własne proporcje !!!

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukier (wg uznania na mniej słodką ok. 1 kg na 1 kg owoców na bardziej słodką 1,5 kg ciężko określić bo robię wszystko na oko pigwa jest bardzo kwaśna ale pamiętajcie że zawsze można później dosłodzić)
    Spirytus ( można robić na wódce ale ja robię na spirytusie a później rozcieńczam wodą ilość zależy od ilości soku jaki nam wyjdzie i tego jak mocny trunek chcemy uzyskać)

  2. 1 KROK : 1.Pigwę szoruję parzę i myje dokładnie, kroję na ćwiartki lub mniejsze kawałki, gniazda nasienne wraz z nasionami wyrzucam. Do dużego słoja warstwami wsypuję kawałki pigwy i zasypuje cukrem i cukrem waniliowym. Całość odstawiam na kilka dni aż pigwa puści sok codziennie przemieszać potrząsać tak żeby cukier się rozpuścił a pigwa puściła sok.

  3. 2. KROK: 2.Sok zlewam a pozostałe owoce tłukę tłuczkiem w słoju i następnie wyciskam jeszcze przez czystą ściereczkę tak żeby mieć jak najwięcej soku.

  4. 3. KROK: 3.Następnie łączę sok ze spirytusem w pożądanych proporcjach ew. rozcieńczam wodą dodaję wanilię laskę jeśli chcę mieć bardziej waniliowy smak.

  5. 4. KROK: 4.Przelewam do czystych butelek i no cóż trzeba czekać co najmniej ok. 2 miesiące ale wiadomo im dłużej leży tym staje się mocniejsza i ciemniejsza.

  6. PAMIĘTAJ: 5.Każdy robi po swojemu i najlepiej wypracować własne proporcje i sposób bo przecież wiśniówkę tez każdy robi po swojemu :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zaruski 17 października 2015 Owoce o których piszesz to nie pigwy tylko pigwowce. Pigwy rosną na drzewach, są duże w kształcie jabłka lub gruszki i NIE są kwaśne.Pigwowce to krzewy, owoce są mniejsze i kwaśne.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellajaga 11 listopada 2014 podobno z pestek i resztek pigwy można także zrobić nalewkę o migdałowym zapachu,gdzieś czytałam ,ale nie mogę na ten artykuł natrafić Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń