Do góry

Desery Przepis na:

''Pijana śliwka''

''Pijana śliwka''

Autor:

Przepisów i artykułów: 357 Ocena: 4146

Dodano:

Odsłon: 13850

To ciasto na pewno każdy zna, i jeśli chce sam go wykonać, gorąco polecam przepis :)

Składniki

  • Biszkopt;
  • 4 jaja, 5 kopiatych łyżek mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek cukru
  • Masa budyniowa;
  • 2 i 1/2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy
  • 2 małe budynie waniliowe bez cukru, 4 żółtka, 1 kostka masła
  • 200 g. śliwek kalifornijskich
  • Masa czekoladowa;
  • 100 g. czekolady gorzkiej, 100 g. czekolady mlecznej
  • 100 g. masła 200 g śmietanki 30%
  • 2 galaretki rozpuszczone w/g przepisu na opakowaniu (1/2 szklanki mniej wrzątku należy użyć)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt;

    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto wylewamy na formę o wymiarach 25/25 cm. Wyłożoną papierem do pieczenia tylko od spodu. Pieczemy w 170 20 minut.


    Masa budyniowa;

    Pół litra mleka zagotować z cukrami.
    w pozostałym mleku wymieszać budynie i surowe żółtka. Wlać na gotujące się mleko z cukrami. Mieszać chwilę, aż powstanie gęsta masa budyniowa.
    Garnek nakryć folią i odstawić do całkowitego wystudzenia.
    Kostkę masła miksować, aż na puch. Dodawać stopniowo zimny budyń.

    Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy alkoholem (u mnie było to wino) najlepiej na całą noc.

    Odsączone śliwki układamy na masie budyniowej.


    Masa czekoladowa;

    Czekolady kruszymy na mniejsze kawałki i wsypujemy na podgrzane masło. Wlewamy śmietankę.
    Na koniec rozpuszczone i dobrze przestudzone galaretki. Chłodną galaretkę czekoladową wylewamy na masę budyniową.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń