Do góry

Przekąski Przepis na:

pijana śliwka

pijana śliwka

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7294

Dodano:

Odsłon: 13139

mniam :))

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Masa:
  • 25 dkg masła
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki przennej
  • cukier waniliowy
  • Polewa:
  • 2 gorzkie czekolady
  • 10 dkg masła
  • 4 duże łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
  • ORAZ:
  • 70 dkg suszonych śliwek
  • 1-2 szklanka wódki lub rumu
  • 3/4 szklanki wody i 2 łyżki cukru na syrop w którym ugotujemy śliwki (najlepiejzrobić to dzień wcześniej)
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z wody i cukru gotujemy syrop do którego wkładamy śliwki i gotujemy na lekkim ogniu przez 5-7 min. aby były miękkie, ale nie rozgotowały się, odcedzić (płyn zachować), ostudzić. W naczyniu, które da się szczelnie przykryć zalać śliwki alkoholem. Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta.

  2. Masa: 1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować i wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszać i ugotować tak jak budyń. Gdy wystygnie wkręcić do masła.

  3. biszkopt: białka ubić na sztywno, gdy ubite dodawać cukier, potem po jednym żółtku, następnie przesiać mąkę z proszkiem dopieczenia, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Piec w 180 stopniach 30-40 minut.

  4. Biszkopt nasączyć syropem z gotowania śliwek (dodać trochę wody i soku z cytryny), na to dać masę budyniową, a na masę układać jedna przy drugiej śliwki, wstawić do lodówki.

  5. składniki polewy rozgrzać na parze, dobrze rozmieszać i polać śliwki, schłodzić. Najlepiej ciasto kroić schłodzone. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 02 stycznia 2013 Super przepis, jeszcze takiego ciasta nie piekłam, więc daje do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 01 stycznia 2013 faktycznie, przepis inny i bardzo fajnie, że wstawiłaś, bo będzie można spróbowac modyfikacji :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 01 stycznia 2013 tym razem wzięłam za małą foremkę i biszkopt wyszedł zbyt gruby ale zazwyczaj biorę dużą blaszkę i wtedy jest o połowę cieńszy niż na zdjęciu :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń