Desery Przepis na:
Pijana wiśnia

Składniki
- CIASTO:
- 10 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki przesianego kakao
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- KREM:
- 40 dag masła
- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
- 3 łiżki kakao
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Wykonanie ciasta: Białka ubić z cukrem ,dodać żółtka i resztę składników. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy je na formę wysmarowaną tłuszczem wysypaną bułka tartą .Ciasto piec 40 minut w temperaturze 2000 . Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia. Dwie szklanki wiśni bez pestek zalać koniakiem lub wódką i odstawić na całą noc.
-
Wykonanie masy: Masło utrzeć i dodawać po trochu mleko. Na koniec dodać kakao. Odkroić cienko wierzch ciasta i odłożyć. Wybrać wnętrze ciasta i rozdrobnić rękami do masy. Rozdrobnione ciasto wymieszać z masą dodać wiśnie i pokrojone orzechy. Jeżeli masa jest zbyt sucha możemy dodać soku z wiśni. Masę włożyć do ciasta i przykryć odkrojonym wierzchem. Polać polewą.
Komentarze do przepisu (3)

Gutka 27 października 2009Zgłoś do usunięcia
hmmm....zapowiada się smakowicie...0 Kto głosował? | Odpowiedz

tsobek 27 października 2009Zgłoś do usunięcia
Super pomysł na wykorzystanie wiśni z wiśniówki ;-)Wypóbuję
Pozdrawiam Autorkę
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 26 października 2009Zgłoś do usunięcia
To musi być przepyszne!0 Kto głosował? | Odpowiedz