Do góry

Napoje Przepis na:

Pikantna czekolada

Przepis dnia 2012-04-12
Pikantna czekolada

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7176

Dodano:

Odsłon: 36547

niebanalne , smakowite i ... kaloryczne połączenie czekady i papryki chilli - sama byłam zaskoczona że jedno do drugiego pasuje (uwaga - spożywać tylko i wyłącznie na bardzo gorąco )

Składniki

  • 1/2 l mleka
  • 1 łyżeczka (kopiata) mąki ziemniaczanej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sproszkowanej ostrej chilli (ilosć można zmienić zależnie od upodobań)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 cukier waniliowy
  • wiórki kokosowe do posypania
  • 1 łyżka kakao
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mleka odlać 1/2 szkl, resztę zagotować w rondlu rozpuszczając w nim czekoladę , kakao ,cukier i chilii - na gładko. W odlanej 1/2 szkl.mleka rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i wlać to na gotującą się zawartość rondla. Gotować ok.2 min, gotowy deser posypać wiórkami i ... do dzieła, łyżeczki w dłoń !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 12 kwietnia 2011 Na chłodne wieczorki,wspaniała,piąteczka i do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hanka78 12 kwietnia 2011 Na pewno pyszne, bo smakowała mi gotowa czekolada z chilii. Dodaję do ulubionych i niebawem zrobię.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zabecka 29 października 2010 Zaczyna się chłodek na zewnątrz wiec dziś robię ta czekoladę na wieczór:) Mmmm.... już nie mogę się doczekać!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sofijka2 28 września 2010 Bardzo dobre!
Radzę kupić gorzką czekoladę z chilli-jest w sklepach...
to żadna nowość.
a zrobiona w ten sposób , będzie podwójnie smaczna!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 06 lipca 2010 Wojtek1- chłodne wieczory urlopowe można zakrapiać , oj można. Nie wiem tylko czy do takiej czekolady to nie lepszy byłby rzeczywiście wspomniany wcześniej rum. Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wojtek1 06 lipca 2010 Witaj annawk !
Czytam z zainteresowaniem Twoje "wariacje na temat", z większością się zgadzam , bo mądrego miło posłuchać :). Odnośnie Tego przepisu, co byś powiedziała, żeby mąkę ziemniaczaną zastąpić 50 gramm spirytusu i bardzo gorące polecić na chłodne wieczory na urlopie, robiąc komarom wbrew?
W końcu życie zaczyna się po pięćdziesiątce, a najlepiej po dwóch! Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 26 czerwca 2010 Zawsze taką piję w zimie, codziennie, tylko, że bez wiórek kokosowych. Pyszności!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 25 czerwca 2010 Już nieraz słyszałam o takim połączeniu smaków, więc chyba pora na ich wypróbowanie. Na razie daje do ulubionych, aż odważę się zrobić i zjeść.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń