Do góry

Dodatki Przepis na:

Pikantna pasta daktylowa z migdałami

Pikantna pasta  daktylowa z migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 4684

Dodano:

Odsłon: 176

Kto choc raz spróbowal daktyle lub sliwki z bekonem, ten wie, jak genialne jest to polaczenie. Pikantna pasta daktylowa z migdalami jest wlasnie dla wielbicieli takich smaków. Prosta, szybka, pasuje do pieczywa, pieczonych ziemniaków lub jako dip do warzyw.

Składniki

  • Składniki na ok. 250 g pasty:
  • 125 g sera śmietankowego
  • 40-50 g suszonych daktyli bez pestek
  • 5 plastrów bekonu
  • 30 ml soku pomarańczowego
  • 1 szalotka
  • 40 g siekanych migdałów
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Uprazyc siekane migdaly na patelni bez tluszczu i odstawic do ostygniecia.
    Posiekac drobno szalotke, daktyle i natke pietruszki.
    Podsmazyc bekon na patelni bez tluszczu az bedzie bardzo chrupiący. Wyjac, polozyc na papierze kuchennym i delikatnie docisnac innym kawalkiem papieru kuchennego aby wchlonal jak najwiecej tluszczu.
    Nastepnie pokruszyc bekon na male (0,5-1 cm) kawalki.
    Wymieszac wszystkie skladniki i doprawic sola i pieprzem.

  2. Paste mozna podawac od razu, albo odstawic do "przegryzenia sie".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń