Do góry

Przekąski Przepis na:

Pikantna polędwica wieprzowa (na kanapki i nie tylko)

Pikantna polędwica wieprzowa (na kanapki i nie tylko)

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 714

Moja propozycja przygotowania polędwicy wieprzowej, którą można jeść na zimno jak i na gorąco np. do obiadu -podana z sosem pieczarkowym i kopytkami.

Składniki

  • polędwica wieprzowa
  • zalewa: 3 kubki wody ( 330ml), 1.5 łyżki soli, 0.5 łyżeczki chilli, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 0.5 łyżeczki ziół pro
  • marynata: 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1.4 łyżeczki papryki chilli, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1.2 łyżeczka wegety, 3 łyżki
  • farsz: 4 duże pieczarki, 0.5 cebuli (średniej), przyprawa pomidory suszone plus chilli w płatkach, sól do smaku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Na początek szykujemy zalewę. Wodę zagotować i dodać wszystkie składniki zalewy. Pozostawimy do ostygnięcia.

    2. Polędwicę wieprzową ( u mnie duża) rozciąć w taki sposób, ze po przecięciu będzie tworzyć plaster mięsa o grubości ok. 1,5-2 cm (ja zaczęłam od brzegu i rozcinałam „rozwijając” mięso jak roladę)

    3. Do ostudzonej zalewy wkładamy mięso i marynujemy 3-4 godziny.

  2. 4. W międzyczasie szykujemy farsz. Pieczarki i cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy ( na dowolnym tłuszczu).

    5. Szykujemy marynatę na wierzch.

  3. 6. Wymoczoną polędwicę wyjmujemy z zlewy osuszamy i rozkładamy na desce, posypujemy suszonymi pomidorami z chilli, układamy pieczarki. Tak doprawione mięso zawijamy w roladę i związujemy sznurkiem.

  4. 7. Mięsko obsmażamy na patelni teflonowej, aż do zarumienienia się. Gdy przestygnie smarujemy marynatą.

    8. Pieczemy 35-40 minut w 180-200 stopniach.
    Z racji, że moja polędwica była duża po upieczeniu odpoczywała sobie jeszcze w rozgrzanym piekarniku aż do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń