Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantna wołowina po chińsku

Pikantna wołowina po chińsku

Autor: mysia192

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 49

Dodano: 12.04.2011

Odsłon: 2375

Kuchnia chińska znana jest z niskokalorycznych potraw, także i to danie nie jest wyjątkiem.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić w wąskie pasma i włożyć do miski. Cebulę i imbir obrać i drobno posiekać.

  2. Cebulę i imbir wymieszać z sosem sojowym i sherry. Marynatą polać mięso, wymieszać i odstawić na 15 minut.

  3. W tym czasie por oczyścić, opłukać i pokroić ukośnie na plasterki o grubości 0,5 cm. Seler liściowy opłukać i pokroić w talarki. Kiełki sojowe opłukać i osączyć.

  4. Olej rozgrzać na patelni lub na woku. Dodać mięso wraz wraz z marynatą i mieszając, smażyć 3 min na dużym ogniu. Dodać por i seler i ciągle mieszając, smażyć jeszcze 2-3 minuty. Dodać kiełki sojowe i mieszając smażyć około 1 min. Przyprawić do smaku przyprawą chińską i odrobiną sosu sojowego.

  5. Zamiast selera liściowego można wziąć boczniaki lub paprykę. Podawać z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 14 kwietnia 2011 Muszę wypróbować,brzmi bardzo smakowicie.do ulubionych .Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń