Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, pikantna i szybka zapiekanka z kurczakiem
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
Kurczak kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem Cayenne i odstawiamy. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, do pomidorów z puszki, dolewamy wodę, dodajemy łyżkę koncentratu, przyprawy i mieszamy. Jajka mieszamy z jogurtem i startym serem, solimy i pieprzymy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno układamy grubszą warstwę surowego makaronu, na to piersi z kurczaka, pokrojoną paprykę, sos pomidorów dokładnie rozprowadzamy po całości, na koniec na górę dajemy jajka z serem i jogurtem, przykrywamy i zapiekamy w piekarniku na 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu należy wyłączyć piekarnik uchylić go i odczekać jakieś 10 minut, by zapiekanka zastygła i nie rozwalała się przy nakładaniu.