Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantna zapiekanka ziemniaczana

Pikantna zapiekanka ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 250

Pyszna polecam

Składniki

  • 50 dag ziemniaków,sól
  • 30 dag marchewki, pieprz
  • 1 puszka (850 ml ) pomidorów,1 duża cebula
  • 1 puszka (425 ml ) czerwonej fasolki,2 łyżki oleju
  • 1 papryczka chili
  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa,5 dag goudy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 15 dag kwaśnej śmietany
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać,umyć,podzielić na ćwiartki. Gotować 15 min w osolonej wodzie,odcedzić.Marchewkę obrać,pokroić w kosteczkę.Fasolkę odcedzić opłukać zimną wodą,osączyć.Rozdrobnić pomidory.Cebulę obrać,posiekać.Papryczkę oczyścić,pokroić w cienkie krążki.

  2. Rozgrzać olej,podsmażyć cebulę i marchewkę.Dodać mielone mięso,przysmażyć,doprawić solą,pieprzem i majerankiem.Dodać ziemniaki,fasolkę,pomidory i papryczkę chili,smażyć wszystkie składniki na średnim ogniu jeszcze 5 min. Przyprawić,przełożyć do formy żaroodpornej.

  3. Posypać składniki w formie startym serem,wsunąć do nagrzanego piekarnika.Zapiekać 10-15 min w temperaturze 225*C.Podawać na gorąco razem z kwaśną śmietaną

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń