Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantne placki drożdżowe z grzybami"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 156
Polecam.
Odsłon: 246
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 79
...ale pyszny.
Odsłon: 339
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 156
Polecam.
Odsłon: 246
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 79
...ale pyszny.
Odsłon: 339
Składniki
Drożdże rozcieram z cukrem i łyżką mąki. Zalewam 100 ml mleka, odstawiam na 20 min. Resztę mąki przesiewam z solą i wlewam zaczyn. Dolewam oliwę i mleko. Wyrabiam elastyczne ciasto. Formuję kulę i odstawiam na 40 min.
Czyszczę i kroję grzyby. Cebulę siekam i podgrzewam na oleju. Dodaję grzyby i masło, doprawiam, podlewam bulionem i duszę 20 min. Dodaję tymianek, odstawiam do ostygnięcia. 2 tortownice o śr. 20 cm. wykładam pergaminem i do każdej wkła dam 1/2 ciasta, rozciągając je na dnie.
Nakłuwam i odstawiam na 20 min. Nakładam po 1/2 farszu, polewam śmietaną i posypuję serem. Piekę 25 min w 180 st.
<strong>Aleksandra Główka z Chorzowa</strong>Źródło: Tina