Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantne placuszki z porem

Pikantne placuszki z porem

Autor:

Przepisów i artykułów: 348 Ocena: 2188

Dodano:

Odsłon: 186

Uwielbiam takie proste i szybkie obiady, które nie wymagają ogromu pracy, a w dodatku są pożywne i niezwykle smaczne. Te pyszne placuszki to idealna propozycja na taki obiad. Choć świetnie sprawdzą się również na lunch, ciepłą kolację, pożywną przekąskę w ciągu dnia albo jako zaimprowizowany na szybko poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Te łatwe, pikantne placuszki łączą w sobie łagodną słodkość porów z ostrym ciepłem chilli. Wyśmienita propozycja dla miłośników prostych i szybkich dań.

Składniki

  • 300 g pora
  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ryżowej
  • 200 ml zimnej wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • pieprz biały i sól
  • Dodatkowo
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki sezamu
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Papryczkę chilli drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy pora, papryczkę chilli i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu oraz soli i podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3. Odstawiamy do wystudzenia.
    Oba rodzaje mąki łączymy ze sobą. Dodajemy jajka, wodę, odrobinę soli oraz pieprzu i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy podsmażony por oraz kolendrę i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
    Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (dno patelni powinno być przykryte). Przy pomocy łyżki nakładamy porcję ciasta, formujemy małe placuszki i posypujemy sezamem. Smażymy na oleju na złoty kolor. Placuszki podałam z domowym sosem czosnkowym.

    Notes

    Placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń