Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantne serca drobiowe

Pikantne serca drobiowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10029

Dodano:

Odsłon: 28

Sprawdzony przepis na "Pikantne serca drobiowe"

Składniki

  • 300 g serc drobiowych
  • 100 g wędzonego boczku
  • cebula
  • 1/2 słoika cebulek marynowanych
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki ostrego keczupu
  • szklanka bulionu
  • sól, pieprz
  • olej
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z serc wycinamy żyły, tętnice oraz tłuszcz, przekrawamy na pół i dokładnie płuczemy. Osuszamy na papierowym ręczniku.

  2. Marynowane cebulki odcedzamy z zalewy. Boczek kroimy na grube paski. Cebulę siekamy w półplastry.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy boczek. Po chwili dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Przekładamy serduszka, zalewamy bulionem, wsypujemy marynowane cebulki, doprawiamy suszonym tymiankiem, pieprzem i solą. Gotujemy co najmniej pół godziny na wolnym ogniu bez przykrycia, żeby odparował nadmiar płynu. Pod koniec dodajemy keczup i musztardę, mieszamy. Dusimy jeszcze 5 minut.

  4. Pikantny gulasz przekładamy do niedużych misek i podajemy z ryżem, kaszą lub z grzankami oraz gotowanymi warzywami. Danie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację.

  5. Czas przygotowania 80 minut. Cena porcji ok. 1,90 zł.

  6. Wartość odżywcza porcji 520 kcal Białko 24 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 42 g.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń