Do góry

Przetwory Przepis na:

Pikantny chutney śliwkowy

Pikantny chutney śliwkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 486

Dodano:

Odsłon: 2476

Znakomity gęsty sos do potraw na ciepło - aromatyczny korzenny chutney w wersji pikantnej.

Składniki

  • 1 kg śliwek
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 10 dag rodzynek
  • łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • łyżka kuminu
  • łyżka łagodnej papryki
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • 200 ml octu z czerwonego wina
  • 5 dag cukru
  • łyżeczka soli
1-2 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie jest proste, choć na początku jest nieco siekania. Zaczęłam od śliwek - umyłam je i pokroiłam na małe kawałki, posiekałam drobno cebulę, rodzynki tylko trochę, imbir drobniutko, kumin utłukłam w moździerzu. Wszystkie składniki poza cukrem i solą wrzuciłam do dużego, niskiego garnka, dokładnie wymieszałam i zaczęłam gotować na niezbyt mocno rozgrzanym palniku.

  2. Gdy zawartość garnka zawrzała, przykryłam i dusiłam przez 10  minut. Na tym etapie gotowania chutney przypominał raczej zupę. Pozostało redukowanie na niezbyt gorącym palniku, mieszanie i pilnowanie, by się nie przypalił. Chutney zrobił się gęsty po mniej więcej dwóch godzinach powolnego gotowania. Doprawiłam go wtedy do smaku cukrem i solą i przełożyłam do słoików. Z podanych wyżej proporcji wyszły 4 nieduże słoiki (wielkości połowy słoika do dżemu) i została odrobina do wyjedzenia. Słoiki zawekowałam, czyli wstawiłam je do sporego garnka wyłożonego ściereczką, nalałam zimną wodę do połowy ich wysokości, wodę powoli zagotowałam, słoiki "gotowały" się w niej przez 20 minut, po czym zostały tam, aż ostygły.

    Skorzystałam z wolnej chwili i przeczytałam w internecie o chutneyu. Okazuje się, że w kuchni staropolskiej znane były sosy owocowo-warzywne, mocno przyprawione. Nazywano je "gąszcze", pewnie od tego, że długo się czeka, aż będą gęste :)

    Gotowy chutney nabiera smaku przez dwa tygodnie. Dopiero wtedy można go jeść!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń