Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantny kurczak podany z ryżem i raitą szpinakową

Pikantny kurczak podany z ryżem i raitą szpinakową

Autor: leopard28

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 1941

Dodano: 26.04.2012

Odsłon: 4949

kurczak ze zdrowymi dodatkami

Składniki

  • kurkuma mielona, 1 łyżeczka
  • kmin zmielony, 1 łyżeczka
  • czosnek (zmiażdżony), 2 ząbki
  • garam masala, 1 łyżeczka
  • czerwona papryczka chili, bez pestek, pokrojona w plasterki, 1/2
  • cukier, 2 łyżeczki
  • cynamon zmielony, 1/4 łyżeczki
  • imbir świeży starty, 1 łyżka
  • olej z orzeszków ziemnych, 2 łyżki
  • słodka papryka, 2 łyżeczki
  • sól, do smaku
  • piersi z kurczaka pokrojona w paski, 800 g
  • ryż (basmati), wdłg. uznania
  • raita ze szpinakiem:
  • szpinak świeży, 1 kg
  • jogurt, 1/2 litra
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • ziarna kuminu, wdłg. uznania
  • sok z cytryny, 1/2 cytryny
  • Pieprz czarny świeżo zmielony, do smaku
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać kmin, kurkumę, garam masala, czosnek, papryczkę chili, pieprz, cukier, imbir, cynamon, łyżkę oleju z orzeszków ziemnych, łyżeczkę papryki i sól do smaku. Włożyć kurczaka i dokładnie obtoczyć przyprawami. Odstawić najlepiej na noc do lodówki.

  2. Na dużej patelni na pozostałej ilości oleju z orzeszków ziemnych z łyżeczką papryki usmażyć kurczaka porcjami. Tak aby mięso miało kolor złocisty z obu stron.

  3. Z umytego szpinaku odciąć łodygi, liście wrzucić na kilka chwil do wrzątku, odcedzić i odstawić, aż ostygnie. Odcisnąć wodę i posiekać. Dodać jogurt, drobno posiekany czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny. Aby uzyskać bardziej indyjski smak można dodać prażone na suchej patelni ziarna kuminu.

  4. Kurczaka podawać z ryżem i wcześniej przygotowaną raitą ze szpinaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

leopard28 03 maja 2012 Zapewniam, że kurczak pozostawiony na noc w marynacie z tych przypraw robi później wrażenie smakowe

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awepa 26 kwietnia 2012 Wygląda apetycznie:-) uwielbiam szpinak. Do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń