Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantny kurczak w sosie kokosowym z pieczonymi ziemniakami

Pikantny kurczak w sosie kokosowym z pieczonymi ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 771

Dodano:

Odsłon: 1178

Potrawa z kurczaka w stylu angielskim w marynacie z soku z limonki, curry, pieprzu cayenne z ziemniakami. W tym jednogarnkowym daniu znajdziesz również mleko kokosowe i paprykę. Całość po upieczeniu stworzy przepyszną pikantną potrawę.

Składniki

  • 1200 g skrzydełek z kurczaka (około 10 skrzydełek)
  • 1 limonka
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • Sól
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka
  • 5 łyżek oliwy
  • 1200 g obranych ziemniaków
  • Kolendra
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • 200 g mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Skrzydełka z kurczaka przyprawiamy: Solą, curry, kurkumą, pieprzem cayenne lub papryką ostrą, czosnkiem do tego dolewamy olej i odstawiamy na co najmniej dwie godziny.

  2. Między czasie obieramy i kroimy ziemniaki na grube plastry. Kroimy również paprykę i cebulę, siekamy kolendrę. Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 30 cm na 20 cm wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.

  3. Po minimum dwóch godzinach marynowania skrzydełek z kurczaka w przyprawach, wymienione skrzydełka wyciągamy z półmiska. Do marynaty, która pozostała w naczyniu dolewamy 200 gram. mleka kokosowego oraz łyżkę sosu rybnego. Całość mieszamy, tworząc sos, który wlewamy do naczynia z pokrojonymi ziemniakami i innymi składnikami.

  4. Następnie do tego samego naczynia żaroodpornego na wierzch składników wymienionych wcześniej układamy skrzydełka z kurczaka.

    Całość pieczemy w piekarniku przez półtorej godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza, co jakiś czas obracając skrzydełka. Można pod kontrolą użyć termoobiegu (Ja użyłem go przez 10 min)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń