Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantny mus z sałatką"
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 126
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 262
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 98
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3330
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 126
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 262
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 98
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3330
Składniki
Żelatynę rozpuść w odrobinie ciepłej wody, przestudź. Dodaj 2 łyżki jogurtu, wymieszaj. Połącz z pozostałym jogurtem, starannie rozprowadź. Dodaj pastę wasabi, wymieszaj.
Kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do masy jogurtowej, delikatnie połącz. Dopraw do smaku solą. Przygotowany krem rozłóż do 6 szklanych pucharków lub małych salaterek. Odstaw na 3 godz. do lodówki.
W tym czasie przygotuj pozostałe . Wędzonego łososia (kup go w kawałku) oczyść z ewentualnych ości, pokrój w równą kostkę.
Limonkę wyszoruj starannie, sparz wrzątkiem, otrzyj skórkę. Przekrój owoc na pół, wyciśnij sok. Umyte awokado przekrój, usuń pestkę. Łyżeczką wydrąż miąższ, pokrój go w taką samą kostkę co łososia.
Wymieszaj łososia oraz awokado z sokiem i skórką z limonki. Dodaj oliwę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Sałatkę rozłóż na wierzch pucharków. Posyp orzeszkami wasabi (w pikantnej skorupce).
Czas ok. 25 min; porcja – 330 kcal, cena 2,40 zł.
Cytrusy przeznaczone do wyciśnięcia dobrze jest najpierw poprzyciskać chwilę do blatu stołu (np. turlając je) lub pozaciskać energicznie w dłoniach – dzięki temu uzyskamy z nich więcej soku.Źródło: Świat kobiety