Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pikantny śledź w śmietanie po kaszubsku"
Polecam.
Odsłon: 146
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 793
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 40
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 11
Polecam.
Odsłon: 146
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 793
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 40
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 11
Składniki
Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Śledzie opłucz, włóż do słoika (albo do miseczki). Posyp czosnkiem, gorczycą oraz ziarenkami pieprzu. Zalej mlekiem. Słoik szczelnie zakręć (miseczkę owiń folią). Wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia śledzie wyjmij. Osusz papierowym ręcznikiem. Zwiń w ruloniki albo pokrój na małe porcje. Ułóż na półmisku. Cebule obierz, posiekaj, skrop łyżką soku z cytryny. Posyp solą i pieprzem, odstaw na godzinę. Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne, miąższ zetrzyj na tarce o dużych otworach.
Skrop pozostałym sokiem cytrynowym i posyp skórką otartą z cytryny. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Przypraw na pikantnie białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszaj z cebulą oraz jabłkiem. Polej śledzie.
Danie udekoruj listkami sałaty, gałązkami natki oraz kawałeczkami jabłka. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami.Źródło: Naj