Do góry

Dodatki Przepis na:

Pikantny sos paprykowo - pomidorowy

Pikantny sos paprykowo - pomidorowy

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 832 Ocena: 19152

Dodano: 09.09.2016

Odsłon: 6041

Bardzo lubię zdrowe, warzywne sosy, które urozmaicają smak kanapek, wędlin czy jajek. Ostatnio przemiłą wizytę złożyli mi dobrzy znajomi, od których dostałam pyszny, lekko pikantny sos paprykowo - pomidorowy. Bardzo mi zasmakował i z pewnością zapisze się na stałe w moim kulinarnym menu. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na sos, który otrzymałam od Mariusza. Sos jest bardzo smaczny, przeplata wyraziste smaki warzyw oraz ziół, a całość podkreśla delikatnie ostra nuta. Koniecznie musicie go spróbować!

Składniki

  • 2,5 kg czerwonej papryki
  • 1,5 kg pomidorów
  • papryczka chili
  • około 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • pieprz czarny
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i cukier do smaku
  • ocet (do zakwaszenia)
  • olej (do smażenia)
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do głębokiej patelni z dodatkiem oleju. Papryki smażyć na bardzo małym ogniu wraz z pokrojonymi pomidorami przez około 1,5 - 2 godziny - od czasu do czasu mieszając. Do smażenia dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. W połowie dodać drobno posiekany czosnek, papryczkę chili i zioła prowansalskie. Na koniec, gdy warzywa będą już wystarczająco miękkie dodać cukier, pieprz i sól do smaku. Całość zakwasić octem, zmiksować na jednolitą oraz gładką masę i przełożyć do słoiczków lub buteleczek.

    Sos stanowi doskonały dodatek do kanapek, wędlin, mięs oraz ryb, ale może być także świetnym dodatkiem do wytrawnych naleśników lub sałatek.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madzia_wi 28 września 2016 Ile papryczek chilli trzeba użyć do tych proporcji?? Według uznania? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 10 września 2016 Pyszny,u mnie wszyscy go uwielbiamy zwłaszcza do kanapek z wędliną:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 10 września 2016 Ależ przepysznie brzmi ten sos <3 Też bardzo lubię...a szczególnie na kanapki <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń