Do góry

Przetwory Przepis na:

Pikle z cukinii

Pikle z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 9868

Dodano:

Odsłon: 4109

Wyjątkowo smaczne z kurkumą i z chili.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Młodą cukinię można użyć w całości, stare trzeba obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Dla ułatwienia proporcji to najlepszy smak się uzyskuje gdy używa się trzech litrów pokrojonego warzywa. Wolę też nie zbyt słone i octowe pikle, więc używam tych mniejszych podanych ilości.

    Cukinię pokroiłam w słupki i posypałam solą. Wymieszałam i poczekałam aż puści dużo soku- około godziny. Oczywiście perfekcyjne wychodzą gdy je się zostawi na noc.

    Po zlaniu soku dodałam cukier i tez poczekałam godzinę, zlałam sok.

  2. Potem dodałam ocet, kurkumę do koloru i wartości odżywczych i jeszcze chili dla ostrości.

    Warzywa upchnęłam w słoikach i uzupełniłam płyn pozostałą zalewą.

    Słoiki pasteryzowałam około 20 minut, zakrętka ma parzyć.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń