Do góry

Przetwory Przepis na:

Pikle z cukinii w hinduskim klimacie.

Pikle z cukinii w hinduskim klimacie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 449

Dodano:

Odsłon: 599

Lubię fantazjować i eksperymentować kulinarnie. Jeszcze mam cukinie i wymyślam wariacje z nimi. Dzisiaj pikle w klimacie hinduskim. Z orientalnymi bardzo dodatkami.

Składniki

  • Oczywiście dojrzałe cukinie - 2 sztuki
  • laska cynamonu, gwiazdki anyżu, kwiatki goździków , ziarna kolendry
  • kardamon, ziarna kolorowego pieprzu , gałązki świeżego tymianku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotować zalewę:

    1 szklanka octu jabłkowego
    5 szklanek wody
    5 łyżeczek soli
    5 łyżek cukru
    Dowolnie ale bez przesady orientalne dodatki
    1 laska cynamonu
    2 gwiazdki anyżu
    10 goździków
    4 ziarna kardamonu
    1 łyżeczka kolendry
    1 łyżeczka pieprzu

    gotować 10 minut , wyłączyć, niech stygnie i nabiera mocy.

  2. Cukinię obrać, wydrążyć , pokroić w kostkę , posypać 1 łyżką soli i pozostawić aby puściła sok.
    Do wyparzonych słoików nakładać cukinię bez soku.
    Dodać gałązki tymianku i zalać ostudzoną i przecedzoną zalewą.
    Chwilkę odczekać i ewentualnie dopełnić wsiąkniętą zalewę.
    Zamknąć słoiki i pasteryzować 15 minut od zagotowania.

    Mam nadzieję, że takie pikle rozjaśnią Wam pochmurne jesienne dni i rozgrzeją zimowe wieczory.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń