Do góry

Przetwory Przepis na:

pikle z ogórków w zalewie miodowej

Przepis dnia 2019-08-13
pikle z ogórków w zalewie miodowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 17561

Dodano:

Odsłon: 1439

...jednym z moich ulubionych przepisów na ogórki są te z kurkumą, w tym roku wypróbowuję kolejny przepis zapisany gdzieś, kiedyś na kartce na "Pikle ogórkowe z miodem". Jakie są w smaku? nie wiem, jak ze dwa , trzy tygodnie się "przegryzą" to spróbuję ;)))

Składniki

  • 3 kg świeżych ogórków
  • 2 łyżki soli
  • zalewa: 2,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 4 łyżki miodu
  • przyprawy które wsypujemy do każdego słoiczka:
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna czarnego pieprzu
  • mały listek laurowy
  • pół łyżeczki gorczycy
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wypłukane ogórki obieramy ze skórki. Przekrawamy na ćwiartki; wkładamy do miski i posypujemy 2 łyżkami soli. Odstawiamy na 2-3 godziny.



  2. Po tym czasie odlewamy wodę. W umyte słoiki wkładamy ogórki, dodajemy do każdego słoika przyprawy.




  3. Składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy dokładnie słoiki.

  4. Pikle pasteryzujemy około 10-15 minut od czasu zagotowania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 08 sierpnia Ja mam jeszcze pikle tylko do zrobienia, ale same pikle to ja robię z dużych ogórków i bez pestek, same płaty ogórka bez skórki i pestek.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 08 sierpnia Rewelacja,z miodem jeszcze nie robiłam :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń