Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pilaw z kurczakiem"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 82
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 82
Składniki
Umyte, osuszone mięso kroimy w większą kostkę. W głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy mięso i, mieszając drewnianą łyżką lub łopatką, obsmażamy. Mięso wyjmujemy, a na pozostałym tłuszczu szklimy posiekane cebule i przepuszczony przez praskę czosnek.
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą tak długo, aż woda będzie klarowna. Osączamy i wrzucamy na patelnię z cebulą. Mieszając, by ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem, chwilę smażymy.
Dokładamy odłożone mięso i mieszankę warzyw, a także zielony groszek. Zalewamy 600 ml wrzątku, dodajemy paprykę w proszku, sól i pieprz, mieszamy i na 40 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC. Co 10 minut lekko wzruszamy widelcem, by ryż był pulchny i sypki.
Czas przygotowania 65 minut. Cena porcji około 3,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 238 kcal Białko 13 g/Tłuszcz 9,7 g/Węglowodany 28 g.Źródło: Rewia