Do góry

Desery Przepis na:

Pina Colada.

Pina Colada.

Autor:

Przepisów i artykułów: 286 Ocena: 3681

Dodano:

Odsłon: 369

Połączenie kokosu,ananasa i kremu maślanego jest pyszne,jest to jedno z moich ulubionych ciast.

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szkl.mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3\4 szkl.cukru
  • szczypta soli
  • Deseczka Kokosowa:
  • 4 białka
  • 3\4 szkl.cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórek kokosowych
  • Krem:
  • puszka ananasa
  • kostka Kasi
  • 0,5 szkl.mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukry
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • Dodatkowo:
  • czekolada gorzka lub mleczna
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczemy biszkopt,oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia do masy,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy,wkładamy do piekarnika nagranego do 180 C i pieczemy do suchego patyczka 25-30 min.
    Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem,na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno ,stopniowo dosypując cukier,ubijać do rozpuszczenia cukru,następnie wsypać mąkę ziemniaczaną krótko zmiksować i wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
    Całość wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównać górę i piec w piekarniku w temp.180 C przez 25 min.Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.

    Ananasa odcedzamy z syropu,syrop pozostawiamy w szklance,a owoc kroimy w drobną kosteczkę,następnie jeśli syropu nie mamy pełnej szklanki dolewamy wody,tak aby była pełna szklanka,przelewamy do garnuszka,wsypujemy cukier i zagotowujemy,budyń wsypujemy do mleka,wrzucamy żółtka i wszystko mieszamy krótko trzepaczką rózgową do połączenia,następnie wlewamy na gotujący się syrop z cukrem i mieszamy do uzyskania budyniu,odstawiamy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia,do temp.pokojowej,od czasu do czasu mieszamy łyżką.
    Miękką Kasię miksujemy na puch i wrzucamy po łyżce budyniu stopniowo,następnie na koniec wsypujemy ananasa i mieszamy wszystko łyżką.

    Na biszkopt wykładamy krem,wyrównujemy i dociskamy deseczkę kokosową,wierzch polewamy czekoladą,tworząc esy floresy,ciasto jest najlepsze na 2,3 dzień gdy smaki się przegryzą.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń