Do góry

Przekąski Przepis na:

Pita Rosy

Pita Rosy

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 152

Dodano:

Odsłon: 14378

Jest przepyszne,j dodałam tez gorgonzolę

Składniki

  • 25 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g jogurtu
  • 1 kostka sera feta
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • kilka kropli octu
  • olej ,woda, sól
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże, cukier, 100 ml lekko ciepłej wody oraz odrobinę mąki miesza się razem i pozostawia do wyrosnięcia. Gdy drożdże podwoją swoją objętość do dużej miski wsypujemy 1 kg mąki oraz wbijamy 3 jajka, dodajemy łyżkę soli, 2-3 krople octu i wyrosłe drożdże. Powoli zaczynamy mieszać składniki ręką, zagrzebając po trochę mąki oraz stopniowo dodając zmieszany jogurt z wodą (200 g jogurt (np. śmietankowy, naturalny) + 200 g ciepła, ale nie gorąca woda). Miesza się dopóki mąka nie zaczynie się odklejać od ściany. Ciasto przykrywamy ściereczką by nie wyschło i zostawiamy na około 1 godz., aby urosło prawie podwójne. Wyrośnięte ciasto kładziemy na kuchennym blacie lekko posypanym mąką i delikatnie mieszając rozdzielamy na 3 części (3 kulki). Rozwałkowujemy 1 kulkę, tak że by miała około 30 cm. Smarujemy rozwałkowany płat ciasta cienko olejem, albo stopionym masłem. Posypujemy pokruszoną fetą. Rozwałkowujemy 2 kulkę - położyć na pierwszą - olej (masło), feta - tak samo jak Rozwałkowujemy 3 kulkę - położyć na drugą - olej (masło), feta - tak samo jak 2. Powstaje coś jak tort, który kroimy na 16 części. Każdą część (trójkąt) zawinąć zaczynając od szerszego końca - jak rogalik. Zwiniete trójkąty układamy w lekko wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formie do pieczenia, wąską stroną rulonika, (prawie) nie dotykając się. Tak przygotowane ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut. Po wyrośnięciu smarujemy pite żółtkiem i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik przez pierwsze 30 minut musi grzać tylko z dołu na 180 stopni, potem zwiększyć na 200 stopni na 20 minut, potem z góry i z dołu na 180-200stopni. Razem około 1godz. 15 minut. Wyjąć z blachy jak ostygnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gocha01 17 kwietnia 2012 Ciekawe jak smakowałoby takie cś na słodko? wyobrażam sobie,że wyszłoby coś nakształt wielgachnej drożdżówki:-) oczywiście wtedy soli raczej nie powinno się dawać.Spróbuję w weekend.Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hakmet 26 lutego 2011 Oczywiscie ze mozna. Ja robilam z zoltym serem i boczkiem wedzonym :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nana74j 24 lutego 2011 czy z innym nadzieniem tez mozna zrobic np miesnym

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 19 lutego 2010 wygląda nieziemsko nie wiem czy mi takie wyjdzie jak tobie ale spróbuję

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hakmet 18 lutego 2010 Trojkąty (zwinięte )układa sie blisko siebie, jak rosną to sie łłączą i potem fajnie odrywa sie kawalki :) Ja układam na blasze, rządkami

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 18 lutego 2010 rewelacyjny przepis, to musi smakować nieziemsko i jestem pewna że efekt wart jest włożonej w przygotowania pracy

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 18 lutego 2010 Wygląda po prostu wspaniale- słonecznie i rumiano! Mam nadzieję, że wystarczy mi cierpliwości i spróbuję sama zrobić. Nie jestem tylko pewna jak to ma na końcu wyglądać - ruloniki są układane blisko siebie jak porcje tortu w okrągłej formie (?) i tak są zapiekane łącząc się ze sobą (?)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 18 lutego 2010 Boskie! musze koniecznie wyprobowac :) nie do konca jednak rozumiem jak ukladac te zwiniete trojkaty w formie?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń