Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizza a'la caprese na bazyliowym cieście

Pizza a'la caprese na bazyliowym cieście

Autor: jolao

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 442

Dodano: 11.06.2018

Odsłon: 119

Pizza idealna dla wegetarian ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • duża szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka oleju
  • Pozostałe:
  • 2-3 łyżki sosu pomidorowego
  • 3 pomidory
  • 3 kulki mozzarelli (po 125 g każda)
  • 1 łyżka suszonej bazylii
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i łyżką mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do utworzenia pianki. Do zaczynu dodajemy pozostałą, przesianą mąkę, sól i bazylię. Zagniatamy elastyczne ciasto pod koniec dodając olej.

    Od razu po przygotowaniu ciasto wykładamy do standardowej prostokątnej formy wysmarowanej lekko olejem. Nakłuwamy dobrze widelcem i smarujemy sosem pomidorowym.

    Obrane ze skórki pomidory kroimy w plastry. Układamy je na cieście na zmianę z pokrojoną w plastry mozzarellą (składniki powinny lekko nachodzić na siebie).

    Wierzch posypujemy bazylią. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 13 czerwca Proste połączenie, a tak niesamowicie pyszne <3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń