Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza (bez glutenu i drożdży)

Pizza (bez glutenu i drożdży)

Autor:

Przepisów i artykułów: 910 Ocena: 22617

Dodano:

Odsłon: 17619

Propozycja na pizzę w innej, ale równie smacznej wersji. Pizza jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich osób nie tolerujących glutenu i drożdży.

Składniki

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 czubata łyżka mąki gryczanej
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4 - 5 łyżek oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
  • 1 żółtko + 1/2 spienionego białka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego
  • około 0,5 łyżeczki soli
  • Przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie, szczypta kurkumy
  • SOS:
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • sól, cukier brzozowy, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, ostra papryka
  • DODATKI:
  • ser Mozzarella
  • cebula biała
  • zielone oliwki
  • pieczarki
  • polędwica sopocka lub szynka + listki bazylii
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki kukurydzianej, 1 czubatą łyżkę mąki gryczanej, sodę oczyszczoną, sól, cukier brzozowy, pieprz, około 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich i szczyptę kurkumy. Mieszamy wszystkie suche składniki.

    Następnie dodajemy wodę mineralną, mleko, olej rzepakowy, żółtko i pół roztrzepanego trzepaczką białka - ugniatamy ciasto.

    Ciasto odstawiamy do lodówki*.

    * Ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i wstawić je na noc do lodówki - wtedy będzie bardziej puszyste.

  2. Następnie przygotowujemy sos, którym posmarujemy ciasto.
    Do miseczki dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy), 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, około 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i doprawiamy solą, cukrem brzozowym, pieprzem i ostrą papryką (opcjonalnie). Sos możemy zakwasić odrobiną octu jabłkowego, ale nie jest to konieczne.

  3. Pieczarki obieramy i kroimy w paski.

    Cebulę kroimy w piórka i szklimy na odrobinie oleju.

  4. Ciasto po odleżeniu w lodówce, jeszcze raz zagniatamy i w zależności od tego, jak będziemy piec, postępujemy następująco:

    1. Jeśli będziemy piec w formie to smarujemy ją olejem, a następnie układamy w niej ciasto.

    2. Jeśli będziemy piec na papierze do pieczenia to również musimy posmarować go olejem, a następnie uformować odpowiedni kształt. Ciasto możemy delikatnie rozwałkować.

    * Smarowanie blachy i papieru pozwoli uniknąć przylepienia ciasta. Pamiętajmy, że nie jest to typowe ciasto na pizzę i musimy postępować mniej standardowo.

    Uformowane ciasto wstawiamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

  5. Lekko podpieczone ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serem Mozarella i dodajemy pieczarki, polędwicę i oliwki*.

    * Jako dodatków możemy użyć innych, ulubionych składników.

  6. Po dodaniu dodatków pizzę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ją jeszcze przez około 20 minut.

    Upieczoną pizzę posypujemy świeżymi listkami bazylii. Ciasto jest puszyste, delikatne i lekko kruche.

  7. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zonia48 20 września 2014 Dziękuję bardzo za przepisy na potrawy bezglutenowe, wreszcie zaczęły pojawiać się na tym forum:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 19 września 2014 genialna :-) w sam raz coś dla mnie, maniaka pizzowego :-D pięknie podana :-) pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 18 września 2014 jaka ona wspaniała, nie tylko pyszna, ale i pięknie się prezentuje, super ! Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń